Dyniowo-kokosowa zupa z chrupiącym tofu, rukolą i płatkami chili w oliwie

25 min

Wege

Łatwy

25 min

Niech nie zwiedzie Cię słynne hasło, że „zupa to nie obiad”. W tym daniu znajdziesz wszystko, co potrzebne do sycącego obiadu – choć w większości w zmiksowanej formie :D. Porcję warzyw – dynię, selera, korzeń pietruszki oraz rukolę; węglowodany – ziemniaki; porcję białka – w formie obtoczonego w panko tofu. W tej dyniowej zupie odnajdziesz lekko tajskie smaki za sprawą imbiru i kokosowej śmietanki, ale wykończysz ją w europejskim stylu – samodzielnie przyrządzoną pikantną oliwą z płatków chili oraz świeżą rukolą. Na jesień jak znalazł!

Krok po kroku:

  1. Przygotuj warzywa, podsmaż, a następnie zalej wodą i ugotuj. Następnie zblenduj, dodaj śmietankę kokosową i wymieszaj.
  2. Tofu obtocz w jajku i panko i usmaż na złoto.
  3. Płatki chili podsmaż na 2-3 łyżkach oliwy.
  4. Zupę podawaj w miskach z kawałkami usmażonego panko, garstką rukoli i skrapiając przygotowaną oliwą.

Szczegółowy przepis otrzymasz w zamówionym zestawie.

Alergeny: gluten, soję.

Przyprawy mogą zawierać: gorczyca, seler, sezam, zboża zawierające gluten, orzechy ziemne i inne orzechy, soja, dwutlenek siarki, laktoza, jaja



W zestawie znajdziesz
Zestaw

2-os

Rodzinny


Tofu wędzone

Dnia piżmowa

Ziemniaki obrane

Seler

Pietruszka

Szalotka

Rukola

Śmietanka kokosowa

Panko

Czosnek

Imbir

Płatki chili

Bulion warzywny

Curry



Wartości odżywcze w porcji

Wartość energetyczna [kcal]

603

Tłuszcze [g]

26

Węglowodany [g]

95

Białko [g]

24

Waga jednej porcji to ok. 450g

Wymagane sprzęty

Garnek z grubym dnem
Blender
Patelnia
Obieraczka

Potrzebujesz

Jajko
Olej
Oliwa
Sól i pieprz