Dorsz w śmietanowym, cytrynowo-koperkowym sosie z zieloną fasolką szparagową z bułką tartą i młodymi ziemniaczkami

25 min

Ryba

Łatwy

25 min

Dorsz z gotowanymi, młodymi ziemniakami, fasolką szparagową z bułką tartą i koperkowo-cytrynowym sosem to danie, które zachwyci Cię swoją prostotą, a przede wszystkim wyśmienitym, kremowym śmietanowym sosem. Łatwo przygotujesz go na patelni z dodatkiem czosnku, startej skórki z cytryny, śmietanki i pachnącego, świeżego koperku. Młode ziemniaczki i fasolka szparagowa podkreślą jego wiosenno-letni charakter.

Krok po kroku:

  1. Młode ziemniaki opłucz i ugotuj do miękkości.
  2. Z fasolki szparagowej odetnij końcówki i ugotuj.
  3. Na patelni podsmaż czosnek, skórkę z cytryny i rybę. Zalej śmietanką, zredukuj, dopraw solą i pieprzem i obsyp koperkiem.
  4. Bułkę tartą podsmaż na maśle i połącz z ugotowaną fasolką. Powstały sos skrop sokiem z cytryny do smaku.

Szczegółowy przepis otrzymasz w zamówionym zestawie.

Alergeny: mleko, ryby, gluten.

Przyprawy mogą zawierać: gorczyca, seler, sezam, zboża zawierające gluten, orzechy ziemne i inne orzechy, soja, dwutlenek siarki, laktoza, jaja



W zestawie znajdziesz
Zestaw

2-os

Rodzinny


Polędwica z dorsza atlantyckiego

300g

480g

Ziemniaki młode

400g

750g

Fasolka szparagowa

Śmietanka 30%

Cytryna

Bułka tarta

Czosnek

Koperek



Wartości odżywcze w porcji

Wartość energetyczna [kcal]

476

Tłuszcze [g]

18

Węglowodany [g]

48

Białko [g]

26

Waga jednej porcji to ok. 450g

Wymagane sprzęty

Garnek
Patelnia
Tarka

Potrzebujesz

Olej
Masło
Sól i pieprz