Domowy „pulled chicken” w sosie BBQ z połówkami batatów, kolendrowym sosem, dymką i sałatą

30 min

Łatwy

30 min

Obiad w lekko amerykańskim stylu, w którym znajdziemy na szybko przyrządzony klasyk w postaci „pulled chickena”, czyli wolno gotowanego mięsa z sosem BBQ. W tej wersji raz-dwa przyrządzisz je na patelni z fileta z udka kurczaka oraz podasz z wyjątkowymi, kremowymi i mięsistymi połówkami batatów. Całość zbalansują chrupiące sałaty, świeży ogórek, dymka oraz kolendrowy dressing. Obiad polecany każdemu, kto lubi poznawać nowe smaki.

Krok po kroku:

  1. Bataty przekrój na pół, ponakłuwaj widelcem i piecz ok. 25-30 minut.
  2. Mięso obsmaż, podlej wodą i sosem i duś ok. 15-20 minut.
  3. Przygotuj sałatkę oraz sos z bazy do sosu i świeżej kolendry.
  4. Do podania podziel mięso dwoma widelcami na drobniejsze włókna, zredukuj nadmiar wody, ułóż na batatach i skrop sosem.

Szczegółowy przepis otrzymasz w zamówionym zestawie.

Alergeny: mleko, jaja, gorczyca.

Przyprawy mogą zawierać: gorczyca, seler, sezam, zboża zawierające gluten, orzechy ziemne i inne orzechy, soja, dwutlenek siarki, laktoza, jaja



W zestawie znajdziesz
Zestaw

2-os

Rodzinny


Filet z udka kurczaka w przyprawach

Bataty

Sos BBQ

Musztarda francuska

Czerwona cebula

Ogórek

Mix sałat

Baza do sosu

Dymka

Świeża kolendra



Wartości odżywcze w porcji

Wartość energetyczna [kcal]

Tłuszcze [g]

Węglowodany [g]

Białko [g]

Waga jednej porcji to ok. 450g

Wymagane sprzęty

Piekarnik
Papier do pieczenia
Patelnia z przykrywką

Potrzebujesz

Olej
Oliwa
Sól i pieprz