Domowy, panierowany dorsz z pyszną surówką z kiszonej kapusty i tłuczonymi ziemniakami

25 min

Ryba

Łatwy

25 min

Talerz pełen klasyki! Pyszne, maślane, duszone ziemniaki z garstką szczypiorku z chrupiącym, klasycznym dorszem w bułce tartej i chrupiącą surówką z czerwonej kapusty ze świeżą marchewką, jabłkiem i cebulką. Czasem prostota smakuje najlepiej!
Krok po kroku:

  1. Ziemniaki ugotuj do miękkości i uduś wraz z łyżką masła.
  2. Polędwicę z dorsza obtocz w jajku, bułce tartej, a następnie smaż na patelni.
  3. Kiszoną kapustę odsącz z nadmiaru wody, posiekaj na desce do krojenia i połącz z tartym jabłkiem, marchewką i cebulką. Dopraw solą, pieprzem i cukrem.
  4. Podawaj oprószone drobno siekanym szczypiorkiem.

Szczegółowy przepis otrzymasz w zamówionym zestawie.

Alergeny: jaja, gluten.

Przyprawy mogą zawierać: gorczyca, seler, sezam, zboża zawierające gluten, orzechy ziemne i inne orzechy, soja, dwutlenek siarki, laktoza, jaja.



W zestawie znajdziesz
Zestaw

2-os

Rodzinny


Polędwica z dorsza atlantyckiego

300g

450g

Ziemniaki obrane

350g

550g

Kiszona kapusta

Marchew

Jabłko

Cebula

Szczypiorek

Bułka tarta



Wartości odżywcze w porcji

Wartość energetyczna [kcal]

503

Tłuszcze [g]

18

Węglowodany [g]

57

Białko [g]

30

Waga jednej porcji to ok.450g

Wymagane sprzęty

Garnek
Patelnia

Potrzebujesz

Jajko
Masło
Olej