Domowe meksykańskie tacos z wołowym chili con carne z awokado, śmietaną, sałatą i serem

30 min

Łatwy

30 min

Ten obiad to prawdziwa, meksykańska uczta. Znajdziesz tu znane i lubiane chili con carne, czyli wyrazisty, mięsny, pomidorowy farsz z czerwoną fasolą i kukurydzą (i dodatkowo obsypany ciągnącym się serem!) oraz solidną garść świeżych dodatków – pikantne papryczki jalapeno, pyszne awokado, świeża kolendra, sałata i limonka. Całość otulona w autentyczne kukurydziane placuszki z niezastąpioną kwaśną śmietaną. Spróbuj raz, a z pewnością pokochasz!

Krok po kroku:

  1. Przygotuj farsz chili con carne smażąc cebulę, czosnek, mięso, a następnie podduszając w pomidorach z fasolą, kukurydzą i przyprawami. Przed podaniem obsyp powstały sos tartym serem.
  2. Przygotuj dodatki – posiekaj sałatę, czerwoną cebulkę, awokado, limonki.
  3. Podgrzej placki, wypełnij mięsnym farszem i świeżymi dodatkami, a na końcu skrop sokiem z limonki i dodaj po kleksie śmietany.

Szczegółowy przepis otrzymasz w zamówionym zestawie.

Alergeny: mleko.

Przyprawy mogą zawierać: gorczyca, seler, sezam, zboża zawierające gluten, orzechy ziemne i inne orzechy, soja, dwutlenek siarki, laktoza, jaja



W zestawie znajdziesz
Zestaw

2-os

Rodzinny


Mielona wołowina

Placki kukurydziane taco

6szt

12szt

Pomidory w puszce

Czerwona fasola konserwowa

Kukurydza konserwowa

Papryczki jalapeno

Cebula kostka

Czerwona cebula

Awokado

Sałata lodowa

Limonka

Świeża kolendra

Czosnek

Przyprawy

Ser cheddar

Śmietana 18%



Wartości odżywcze w porcji

Wartość energetyczna [kcal]

838

Tłuszcze [g]

28

Węglowodany [g]

63

Białko [g]

44

Waga jednej porcji to ok. 450g

Wymagane sprzęty

Patelnia x2
Praska do czosnku

Potrzebujesz

Olej
Sól i pieprz