Domowe kotlety mielone z musztardą, tłuczonymi ziemniakami i surówką z kiszonych ogórków

25 min

Łatwy

25 min

Utożsamiane jako symbol nudnego obiadu w tej wersji sprawią, że zmienisz zdanie! Znajdziesz tu klasyczne mielone kotlety z dodatkiem łyżki musztardy, która nada im dodatkowego charakteru w towarzystwie tłuczonych ziemniaków i wyjątkowej jesiennej sałatki z jabłka, czerwonej cebulki i kiszonych ogórków. Obowiązkowa pozycja w tygodniowym jadłospisie również dla fanów wyłącznie egzotycznej kuchni!

Krok po kroku:

  1. Ugotuj, a następnie utłucz ziemniaki z odrobiną masła i mleka.
  2. Podsmaż cebulę, namocz bułkę, a następnie wraz z jajkiem i musztardą wyrób na kotlety. Formuj w dłoniach, obtocz w bułce tartej i smaż na oleju.
  3. Przygotuj surówkę – czerwoną cebulę, jabłko oraz ogórki pokrój w kostkę, dopraw solą i pieprzem i połącz z łyżką oleju.
  4. Do podania posiekaj natkę pietruszki i podawaj, gdy kotlety zarumienią się na złoty kolor.

Szczegółowy przepis otrzymasz w zamówionym zestawie.

Alergeny: mleko, gorczyca, gluten.

Przyprawy mogą zawierać: gorczyca, seler, sezam, zboża zawierające gluten, orzechy ziemne i inne orzechy, soja, dwutlenek siarki, laktoza, jaja.



W zestawie znajdziesz
Zestaw

2-os

Rodzinny


Mięso mielone wieprzowo-wołowe

300g

480g

Ziemniaki obrane

Cebula kostka

Czerstwa bułka

Bułka tarta

Musztarda sarepska

Ogórki kiszone

Jabłko

Czerwona cebula

Natka pietruszki



Wartości odżywcze w porcji

Wartość energetyczna [kcal]

725

Tłuszcze [g]

27

Węglowodany [g]

52

Białko [g]

36

Waga jednej porcji to ok. 450g

Wymagane sprzęty

Duża patelnia z przykrywką
Garnek
Tłuczek do ziemniaków

Potrzebujesz

Jajko
Olej
Mleko
Masło
Sól i pieprz