Wygoda gotowania

Domowe fish&chips z dorszem w płatkach migdałów, frytkami, sałatką z rukoli i cytrynowo-pietruszkowym dipem aioli

25 min

Ryba

Łatwy

25 min

Domowe fish&chips w wersji z płatkami migdałów to prawdziwy strzał w 10! Znajdziesz tu domowe frytki z piekarnika, a także dip w cytrynowym stylu, który idealnie pasuje do frytek i ryby. Przygotowany na bazie majonezu z oliwą, sokiem z cytryny oraz siekaną natką pietruszki balansuje wszystkie smaki na talerzu, do których wystarczy już tylko garstka rukoli i świeży, soczysty pomidor. Pycha!

Krok po kroku:

  1. Ziemniaki pokrój w słupki, połącz z przyprawą i piecz ok. 20-25 minut.
  2. Rybę obtocz w jajku, płatkach migdałów, bułce tartej i smaż na patelni.
  3. Przygotuj sos łącząc majonez z oliwą, sokiem z cytryny, czosnkiem i natką pietruszki.
  4. Podawaj z rukolą i pomidorem.

Szczegółowy przepis otrzymasz w zamówionym zestawie.

Alergeny: mleko, jaja, gorczyca, gluten.

Przyprawy mogą zawierać: gorczyca, seler, sezam, zboża zawierające gluten, orzechy ziemne i inne orzechy, soja, dwutlenek siarki, laktoza, jaja



W zestawie znajdziesz
Zestaw

2-os

Rodzinny


Polędwica z dorsza atlantyckiego

Ziemniaki myte

Majonez

Cytryna

Rukola

Pomidor malinowy szt

Płatki migdałów

Bułka tarta

Przyprawa do ziemniaków

Natka pietruszki

Czosnek



Wartości odżywcze w porcji

Wartość energetyczna [kcal]

521

Tłuszcze [g]

25

Węglowodany [g]

47

Białko [g]

27

Waga jednej porcji to ok. 450g

Wymagane sprzęty

Piekarnik
Papier do pieczenia
Patelnia

Potrzebujesz

Jajko
Olej
Oliwa
Sól i pieprz