Domowa shoarma z szaszłyków z perłowym kuskusem z natką pietruszki, sałatką, chlebkiem pita i sosem czosnkowym

25min

Łatwy

25min

Klasyk, który wszyscy uwielbiają. Znajdziesz tu soczyste kawałki udka z kurczaka przyrządzone w piekarniku w formie szaszłyków, a następnie drobno posiekane nożem na malutkie, chrupiące skrawki. Wraz z sosem czosnkowym i chlebkiem do zagryzania stanowią wyśmienity duet, który uzupełni ulubiony perłowy kuskus – z natką pietruszki i masłem – i garść świeżych, pachnących warzyw. Pozycja obowiązkowa do każdego obiadowego planu.

Krok po kroku:

  1. Ugotuj kuskus.
  2. Mięso z udka ponabijaj na patyczki i piecz w piekarniku ok. 20-25 minut.
  3. Przygotuj sałatkę z ogórka, pomidora, cebuli i sałaty oraz sos czosnkowy.
  4. Do kuskusu posiekaj natkę i dodaj łyżeczkę masła, chlebek pita podgrzej w rozgrzanym piekarniku, a mięso zdejmij z patyczków i rozdrobnij nożem.

Szczegółowy przepis otrzymasz w zamówionym zestawie.

Alergeny: mleko, gluten, jaja, gorczyca.

Przyprawy mogą zawierać: gorczyca, seler, sezam, zboża zawierające gluten, orzechy ziemne i inne orzechy, soja, dwutlenek siarki, laktoza, jaja



W zestawie znajdziesz
Zestaw

2-os

Rodzinny


Filet z udka kurczaka w przyprawach

350g

550g

Kuskus perłowy

150g

240g

Pomidor

Ogórek

Mix sałat

Cebula żółta

Chlebki pita

Baza do sosu czosnkowego

Czosnek

Natka pietruszki

Patyczki do szaszłyków



Wartości odżywcze w porcji

Wartość energetyczna [kcal]

761

Tłuszcze [g]

40

Węglowodany [g]

58

Białko [g]

39

Waga jednej porcji to ok.450g

Wymagane sprzęty

Piekarnik
Garnek na kuskus

Potrzebujesz

Masło
Olej