Domowa sałatka Tabbouleh ze świeżym granatem, sosem z pasty Tahini, jogurtem i koftami

25 min

Łatwy

25 min

Sałatka Tabbouleh to znany klasyk i doczekał się już wielu wariacji. W tej wersji z kaszą bulgur jako jej podstawą, świeżym pomidorem i ogórkiem, czerwoną cebulą, orzeźwiającą natką pietruszki i miętą oraz soczystym dodatkiem w postaci strzelających w ustach drobinek owocu granatu. Wraz z wołowymi koftami, jogurtem oraz sosem na bazie sezamowej pasty Tahini tworzą orzeźwiający lekki obiad, który raz-dwa zniknie z Twoich talerzy. Spróbuj koniecznie!

Krok po kroku:

  1. Ugotuj kaszę, obtłucz granata oraz przygotuj warzywa – pomidora, ogórka, czerwoną cebulę, natkę pietruszki i miętę.
  2. Przygotuj sos na bazie oliwy, soku z cytryny i pasty Tahini.
  3. Mięso połącz z czosnkiem, imbirem, przyprawami i oliwą, uformuj na patyczkach, usmaż, a całość podawaj z jogurtem i sosem Tahini.

Szczegółowy przepis otrzymasz w zamówionym zestawie.

Alergeny: mleko, sezam.

Przyprawy mogą zawierać: gorczyca, seler, sezam, zboża zawierające gluten, orzechy ziemne i inne orzechy, soja, dwutlenek siarki, laktoza, jaja



W zestawie znajdziesz
Zestaw

2-os

Rodzinny


Mielona wołowina

Kasza bulgur

Jogurt naturalny

Pasta Tahini

Granat

Pomidor

Ogórek

Czerwona cebula

Cytryna

Patyczki do szaszłyków

Natka pietruszki

Świeża mięta

Imbir

Czosnek

Przyprawy



Wartości odżywcze w porcji

Wartość energetyczna [kcal]

639

Tłuszcze [g]

13

Węglowodany [g]

60

Białko [g]

41

Waga jednej porcji to ok. 450g

Wymagane sprzęty

Duża patelnia
Garnek
Durszlak
Praska do czosnku

Potrzebujesz

Olej
Oliwa
Sól i pieprz