Wygoda gotowania

Chlebki pita z domowymi falafelami, świeżymi warzywami i miętowym sosem jogurtowym

25min

Wege | Nowa receptura!

Łatwy

25min

Przed Tobą wyjątkowy i ciekawy obiadek! Znajdziesz tu ulubione chlebki pita ze świeżymi warzywami, ale w wersji z… domowymi falafelkami! Falafele to znane z kuchni arabskiej kotleciki z cieciorki i bobu, które często występują we wszelkiego rodzaju pitach i kebabach, a ostatnio zyskują swoją popularność jako niemięsny obiadowy dodatek. Przyrządzisz je bardzo łatwo z gotowej, suszonej mieszanki mąki z ciecierzycy, suszonego bobu i przypraw i ekspresowo usmażysz na patelni. Spróbuj koniecznie, jeśli raz na jakiś czas lubisz zjeść nie-mięsny posiłek!Uwaga – mieszanka do falafeli wymaga namoczenia w ciepłej wodzie na 30 minut przed smażeniem – ale w tym czasie możesz już zacząć przygotowywać pozostałe składniki.

Krok po kroku:

  1. Mieszankę na falafele namocz w ciepłej wodzie, wymieszaj i odstaw na ok. 30 minut.
  2. W tym czasie przygotuj pozostałe dodatki – ogórka, pomidora, cebulkę, szpinak, fetę oraz miętowy sos z jogurtu, świeżej mięty i oliwy.
  3. Na koniec z napęczniałej mieszanki uformuj kotleciki, usmaż na hojnych 3-4 łyżkach oleju, a chlebki pita podgrzej i wypełnij przygotowanymi składnikami.

Szczegółowy przepis otrzymasz w zamówionym zestawie.

Alergeny: gluten, mleko.

Przyprawy mogą zawierać: gorczyca, seler, sezam, zboża zawierające gluten, orzechy ziemne i inne orzechy, soja, dwutlenek siarki, laktoza, jaja.



W zestawie znajdziesz
Zestaw

2-os

Rodzinny


Suszona mieszanka do falafeli

Chlebki pita

Ogórek

Pomidor

Cebula czerwona

Szpinak

Świeża mięta

Ser typu feta

Jogurt



Wartości odżywcze w porcji

Wartość energetyczna [kcal]

465

Tłuszcze [g]

17

Węglowodany [g]

55

Białko [g]

20

Waga jednej porcji to ok. 450g

Wymagane sprzęty

Patelnia x2

Potrzebujesz

Olej
Oliwa
Sól i pieprz