Wygoda gotowania

Bułeczki bao z szarpanym kurczakiem w sosie Hoisin ze świeżym ogórkiem, chili i posypką z orzeszków ziemnych

25 min

Łatwy

25 min

Bułeczki bao, czyli azjatyckie, puszyste, kieszonki, które wypełnisz wyrazistymi dodatkami! W tej wersji z szarpanym kurczakiem w wyrazistym, azjatyckim i jednocześnie mocno czosnkowym sosie z chrupiącymi dodatkami, pikantną, świeżą papryczką chili i… kruszonymi orzeszkami! Spróbuj koniecznie, a na pewno stanie się Twoim numerem jeden!

Krok po kroku:

  1. Podgrzej bułeczki na parze.
  2. Mięso obsmaż na patelni z czosnkiem i imbirem, podlej wodą i duś ok. 10-15 minut.
  3. Przygotuj dodatki – pokrój ogórka, dymkę, rzodkiewki, papryczkę chili oraz rozkrusz orzeszki.
  4. Mięso podziel widelcem na drobniejsze włókna, dodaj sos i zredukuj nadmiar wody.
  5. Podgrzane bułeczki wypełnij przygotowanym w sosie mięsem, dodatkami i kruszonymi orzeszkami.

W tym przepisie przyda Ci się garnek do gotowania na parze – alternatywnie możesz zastąpić go układając durszlak – metalowy lub silikonowy – na zwykłym garnku.

Szczegółowy przepis otrzymasz w zamówionym zestawie.

Alergeny: gluten, soja, orzechy.

Przyprawy mogą zawierać: gorczyca, seler, sezam, zboża zawierające gluten, orzechy ziemne i inne orzechy, soja, dwutlenek siarki, laktoza, jaja



W zestawie znajdziesz
Zestaw

2-os

Rodzinny


Filet z udka kurczaka

Bułeczki bao

Sos Hoisin

Ogórek

Rzodkiewki

Papryczka chili

Orzeszki ziemne

Czosnek

Imbir

Dymka



Wartości odżywcze w porcji

Wartość energetyczna [kcal]

542

Tłuszcze [g]

9

Węglowodany [g]

67

Białko [g]

44

Waga jednej porcji to ok. 450g

Wymagane sprzęty

Garnek do gotowania na parze lub garnek + durszlak
Patelnia z przykrywką
Praska do czosnku

Potrzebujesz

Olej
Sól i pieprz