Bowl w greckim stylu z wołowymi pulpecikami, ziołowym tzatzyki i chrupiącą sałatką

25min

Łatwy

25min

Prosta propozycja obiadowa dla miłośników kuchni greckiej, a w szczególności ulubionych tzatzyków. Do tego delikatna kasza kuskus z listkami świeżej mięty, feta oraz sałatka ze świeżych warzyw – zielona papryka, pomidorki i czerwona cebulka – i szybka wycieczka do Grecji w jedno popołudnie zaliczona! Smacznie, lekko i letnio!

Krok po kroku:

  1. Przygotuj mięso na pulpeciki ze świeżymi ziołami i obsmaż na patelni.
  2. Kuskus zalej wrzątkiem, dopraw solą, przykryj i pozostaw do wchłonięcia wody.
  3. Zetrzyj ogórka oraz posiekaj koperek i miętę na tzatziki oraz przygotuj warzywa na sałatkę.
  4. Podawaj z rozkruszoną fetą i listkami mięty, gdy pulpeciki nabiorą ładnego brązowego koloru.

Szczegółowy przepis otrzymasz w zamówionym zestawie.

Alergeny: mleko.

Przyprawy mogą zawierać: gorczyca, seler, sezam, zboża zawierające gluten, orzechy ziemne i inne orzechy, soja, dwutlenek siarki, laktoza, jaja



W zestawie znajdziesz
Zestaw

2-os

Rodzinny


Mielona wołowina

300g

Kuskus

150g

Papryka zielona

Czerwona cebula

Pomidorki

Ser typu feta

Ogórek

Jogurt typu greckiego

Natka pietruszki

Koperek

Świeża mięta



Wartości odżywcze w porcji

Wartość energetyczna [kcal]

741

Tłuszcze [g]

20

Węglowodany [g]

58

Białko [g]

49

Waga jednej porcji to ok.450g

Wymagane sprzęty

Patelnia z przykrywką

Potrzebujesz

Olej
Oliwa
Sól i pieprz