Bliskowschodni bowl z koftami, lawaszem, hummusem z Tahini, granatem i piklowanymi papryczkami

25 min

Łatwy

25 min

Wyjątkowe zestawienie, które prędko podbije serca miłośników kulinarnych podróży! Znajdziesz tu ulubione wołowe kofty wraz z sycącą kaszą bulgur, a także dodatkami, które uczynią z tego dania prawdziwą ucztę. Wśród nich domowy hummus z dodatkiem sezamowej pasty Tahini, pszenny arabski placek, marynowane (choć umiarkowanie pikantne) papryczki peperoni oraz strzelające pod zębami soczyste owoce granatu, których sok łączy wszystkie składniki w niepowtarzalną całość! Spróbuj koniecznie!

Krok po kroku:

  1. Mięso połącz z przyprawami, czosnkiem i natką pietruszki. Nabij na patyczki i upiecz w piekarniku.
  2. Ugotuj kaszę.
  3. Przygotuj hummus miksując cieciorkę wraz z pastą Tahini, oliwą, czosnkiem i sokiem z cytryny.
  4. Pokrój ogórka, czerwoną cebulę oraz rozkrój granata i ostukaj go łyżką, by wydobyć jego owoce.
  5. Podawaj z pszennym plackiem, serem typu feta, oliwkami i papryczkami obsypując owocami granatu.

Szczegółowy przepis otrzymasz w zamówionym zestawie.

Alergeny: mleko, gluten, sezam.

Przyprawy mogą zawierać: gorczyca, seler, sezam, zboża zawierające gluten, orzechy ziemne i inne orzechy, soja, dwutlenek siarki, laktoza, jaja



W zestawie znajdziesz
Zestaw

2-os

Rodzinny


Mielona wołowina

300g

480g

Kasza bulgur

Cieciorka

Tahini

Papryczki piklowane

Oliwki zielone

Granat

Ogórek

Ser typu feta

Lawasz

Patyczki do szaszłyków

Natka pietruszki



Wartości odżywcze w porcji

Wartość energetyczna [kcal]

970

Tłuszcze [g]

19

Węglowodany [g]

107

Białko [g]

60

Waga jednej porcji to ok. 450g

Wymagane sprzęty

Piekarnik
Papier do pieczenia
Garnek na kaszę
Blender

Potrzebujesz

Oliwa
Sól i pieprz