Białe, serowe chili con carne z szarpanym kurczakiem, białą fasolą, plackami tortilli i papryczkami jalapeno

25 min

Łatwy

25 min

Nowe podejście do dobrze znanego Ci klasycznego meksykańskiego dania. Tym razem, zamiast czerwonego od wołowiny, pomidorów i fasoli chili con carne poznasz wersję białą – z szarpaną piersią kurczaka i białą fasolą w śmietanie z dużą ilością ciągnącego się sera! Ta wariacja na temat meksykańskiego klasyka przypadnie Ci do gustu nie tylko dzięki wyrazistym – i jednocześnie stonowanym smakom – ale również dzięki łatwości przygotowania. Całość dopełnią najbardziej meksykańskie z meksykańskich dodatków – papryczki jalapeno, świeża kolendra i chrupiące kawałki tortilli. Spróbuj koniecznie!Krok po kroku:

  1. Ugotuj ryż.
  2. Podsmaż cebulę z czosnkiem i przyprawami, dodaj na patelnię bulion i wyłóż mięso – mięso ugotuj, a następnie dwoma widelcami podziel na włókna.
  3. Odparuj nadmiar wody, dodaj fasolę i kukurydzę. Zagotuj, zagęść śmietaną i obsyp serem.
  4. Do podania podziel placki tortilli na trójkąciki i posiekaj drobno czerwoną cebulę, papryczki jalapeno i kolendrę.

Szczegółowy przepis otrzymasz w zamówionym zestawie.

Alergeny: gluten, gorczyca, mleko.

Przyprawy mogą zawierać: gorczyca, seler, sezam, zboża zawierające gluten, orzechy ziemne i inne orzechy, soja, dwutlenek siarki, laktoza, jaja



W zestawie znajdziesz
Zestaw

2-os

Rodzinny


Kotlety z piersi kurczaka

Ryż jaśminowy

Fasola biała konserwowa

Kukurydza konserwowa

Cebula kostka

Placki tortilli pełnoziarniste

Papryczki jalapeno

Czerwona cebula szt

Świeża kolendra

Czosnek

Kmin rzymski

Oregano

Bulion warzywny

Ser cheddar tarty

Śmietana 18%



Wartości odżywcze w porcji

Wartość energetyczna [kcal]

902

Tłuszcze [g]

18

Węglowodany [g]

112

Białko [g]

53

Waga jednej porcji to ok. 450g

Wymagane sprzęty

Duża patelnia z przykrywką
Garnek

Potrzebujesz

Olej
Sól i pieprz