30-minutowa lasagne z sosem w bolonskim stylu pod śmietankowym beszamelem i rukolą z dressingiem

30 min

Łatwy

30 min

Lasagna w 30 minut? I to jaka! W tym daniu znajdziesz solidną podstawę, czyli sos w bolońskim stylu na pomidorach, mielonej wieprzowinie z wołowiną oraz dodającymi smaku tartą marchwią, cebulą, czosnkiem i selerem naciowym. Zapieczone z grubymi makaronowymi rurkami – makaronem rigatoni – i przykryte sosem w beszamelowym stylu z tartym grana padano od razu wskoczą na listę Twoich ulubionych przepisów!

Krok po kroku:

  1. Ugotuj makaron.
  2. Przygotuj sos – podsmaż marchew, seler naciowy, cebulę, czosnek, zioła, mięso, a następnie zalej pomidorami i gotuj 5-10 minut.
  3. Przygotuj sos beszamelowy – na maśle przesmaż mąkę, dodaj śmietankę, gałkę muszkatołową i zagotuj.
  4. Makaron z sosem mięsnym przełóż do naczynia, zalej z wierzchu sosem beszamelowym, zetrzyj grana padano i zapiecz ok. 5-10 minut.
  5. Do podania przygotuj sałatkę łącząc rukolę z dressingiem

Szczegółowy przepis otrzymasz w zamówionym zestawie.

Alergeny: mleko, gorczyca, mleko.

Przyprawy mogą zawierać: gorczyca, seler, sezam, zboża zawierające gluten, orzechy ziemne i inne orzechy, soja, dwutlenek siarki, laktoza, jaja.



W zestawie znajdziesz
Zestaw

2-os

Rodzinny


Mięso mielone wieprzowo-wołowe

Makaron rigatoni

Pomidory w puszcze Mutti

Dressing sałatkowy

Cebula kostka

Rukola

Marchew

Seler naciowy

Czosnek

Grana padano

Zioła prowansalskie

Gałka muszkatołowa

Śmietanka 30%



Wartości odżywcze w porcji

Wartość energetyczna [kcal]

866

Tłuszcze [g]

39

Węglowodany [g]

79

Białko [g]

15

Waga jednej porcji to ok. 450g

Wymagane sprzęty

Piekarnik
Naczynie żaroodporne
Patelnia x2
Garnek
Durszlak
Tarka
Trzepaczka

Potrzebujesz

Olej
Masło
Łyżka mąki pszennej